MEE GORENG SPECIAL

bahan utama :
Mee, daging, ayam (atau udang, sotong)
bahan untuk diblend : bawang merah, cili kering, sedikit ikan bilis
sos cili, sos tomato, kicap, cuka
air asam jawa (bahan yang terpenting...)
taugeh
daun sawi
hiasan : cili merah, daun bawang, bawang goreng, limau nipis
Cara-caranya :
1. Blend bawang besar, cilikering dan ikan bilis
2. tumiskan bahan yang telah diblend tadi.
3. masukan ayam dan daging yang telah dihiris nipis.
4. kacau. masukan sos tomato, sos cili, kicap, cuka, garam, gula, dan serbuk perasa.
5. masukan air asam jawa.
6. kacau dan biarkan seketika.
7. masukkan mee. kacau
8. masukkan batang sawi yang telah dipotong. kacau
9. masukkan taugeh dan daun sawi. kacau seketika.
10. angkat. Hiaskan dengan cili merah, daun bawang yang dihiris nipis. taburkan juga dengan bawang goreng.
11. optional. jika suka letakan dengan hirisan limau nipis.
12. optional. letakan telor goreng dan sos cili di atas mee tadi, dan sedia untuk dimakan.
NASI AYAM
Ayam :
Ayam dibelah 4 dan direbus 10 - 15 minit. Keluarkan ayam dan perapkan dengan bahan2 dibawah selama 30 - 45 minit (simpan di dalam peti sejuk).
Goreng ayam yang telah diperap tadi.
bahan2 untuk perap ayam :
bawang besar, bawang putih, halia, kicap manis, garam, sedikit gula. (semua bahan di atas diblend)
Nasi ayam:
1 bawang besar (sederhana saiznya)
2 - 3 ulasbawang putih
1/2 inci halia
(blendkan bahan2 di atas)
3 sudu makan susu pekat manis (optional)
bahan tumis:
margerin dan minyak masak
Cara-caranya:
1. masukkan margerin dan minyak masak dalam periuk. tumis bahan di atas.
2. masukan bahan yang diblend tadi. masak hingga masak.
3. gunakan 1/2 dari air rebusan ayam + air dan sukat mengikut sukatan beras.
4. masukkan garam dan sedikit susu - susu optional
5. biar mendidih. masukkan beras yang telah disukat.
6. sentiasa kacau.
7. bila beras hampir kering, pindahkan ke rice cooker.
8. masak seperti biasa.
3. gunakan 1/2 dari air rebusan ayam + air dan sukat mengikut sukatan beras.
4. masukkan garam dan sedikit susu - susu optional
5. biar mendidih. masukkan beras yang telah disukat.
6. sentiasa kacau.
7. bila beras hampir kering, pindahkan ke rice cooker.
8. masak seperti biasa.
bahan2 : cili merah, sos cili, cuka, gula, garam dan gula.
cara2nya : tumbuk cili merah (atau blend dengan sedikit air). Masukkan cili yang telah diblend, sos cili, cuka, garam, gula dan sedikit air ke dalam periuk. Masak di atas api yang sederhana. Biarkan sebentar mengikut kepekatan yang dikehendakki.
Sos Kicap
bahan2 : 1 ulas bawang putih, 4 - 5 cili padi, kicap dan sedikit cuka.
cara2nya: bawang dan cili digoreng sekejap. blend bawang, cili dan kicap.
Sup ayam
cara2nya: bawang dan cili digoreng sekejap. blend bawang, cili dan kicap.
bahan2 : 1 labu bawang besar, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halia, 1/2 air rebusan ayam dan air mengikut keperluan sup.
cara2nya : bawang besar, bawang putih, halia di blend. tumis bahan2 yang telah di blend biar masak. masukkan air rebusan ayam dan air yang diperlukan. jika suka masukkan 2 @ 3 ketulan ayam. masukkan garam, sedikit gula dan perasa. Biarkan ayam masak.
Cara menghias nasi ayam
Ambilkan nasi satu mangkuk sederhana. Hiaskan dengan daun salad, hirisan tomato, hirisan timun dan ayam goreng yang dipotong.
Masukkan sup, sos kicap, sos cili di dalam mangkuk yang berasingan. Sedia untuk dimakan.
Selamat Mencuba......
1 cawan tepung
1 sk baking powder
3 1/2 sudu makan planta margerin
2 sudu makan gula halus
4 sudu makan susu pekat manis
1 biji telor ayam
2 sudu makan jus oren
1/2 cawan mixed fruits
sedikit garam
Cara2nya:
1. ayak tepung dengan baking powder
2. masukkan gula, garam dan planta
3. gaulkan dengan tangan menjadi seperti serbuk roti
4. Masukan telor yang telah dipukul.
5. masukan susu pekat, jus oren dan mixed fruits.
6. gaulkan, masukan dalam cawan kertas.
7. panaskan oven terlebih dahulu. masak dengan kepanasan 180C selama 20 - 30 minit.
8. sejukkan dan hiaskan dengan krim.
DAGING MASAK MERAH
daging
cili kering, bawang besar, bawang putih, halia (blend)
sos tomato, sos cili
gula, garam dan serbuk perasa
hiasan : bawang besar dipotong bulat, cili merah dan cili padi, daun bawang (optional)
Cara-Caranya:
1. potong daging. basuh. garam kunyitkan daging.
2. Masukan sedikit minyak masak. Masukkan daging. masukkan air.
3. Biarkan daging empuk.
4. Masukkan bahan yang telah di blend tadi.
5. Masukkan sos tomato, sos cili, garam, gula dan serbuk perasa.
6. kacau. biarkan sedikit pekat. masukan bahan hiasan dan angkat.
TOM YAM
Bahan2nya:
ayam, daging, dan sayuran spt bunga kobis, kubis, anak jagung, etc.
2 pak tomyam paste ADABI
1 labu bawang besar, 1/2 inci halia, 2 ulas bawang putih, 8 - 10 tangkai cili kering di blend
2 - 3 serai di ketuk
5 - 10 helai daun limau purut
3 - 5 cili padi di ketuk
sos tomato, sos cili
air asam jawa.
Cara2nya:
1. panaskan sedikit minyak. tumis bahan yang di blend. masukan paste tomyam. masukan sedikit air.
2. biarkan masak seketika
3. masukan daging dan biarkan sehingga lembut/empuk.
4. masukan ayam, sos tomato, sos cili, serai, cili padi dan daun limau purut.
5. tambahkan air mengikut kepekatan yang dikehendakki.
6. masukkan gula, garam, perasa dan air asam jawa.
7. biarkan mendidih dan biarkan masak dan angkat.
tom yam boleh di makan bersama nasi, mee dan beehun.
MAGGI KARI SPECIAL
Bahan2nya
2 - 3 bungkus Mee Maggi Kari,
sedikit udang atau ayam,
2 biji telor,
seulas bawang putih,
4 - 5 sudu sos cili,
2 - 3 sudu sos tomato,
sayur sawi (atau lain-lain sayur),
sedikit garam
Cara-caranya
1. tumis bawang putih yang telah diketuk
2. masukan telor mengikut keperluan mee. pecah-pecahkan
3. masukan air mengikut kepekatan yang dikehendakki.
4. masukan udang, sotong atau ayam, daging
5. biar mendidih. masukkan mee maggi tadi.
6. masukkan perencah kari atau apa-apa perencah.
7. masukkan sos cili dan sos tomato
8. masukkan sedikit garam.
9. kacau sebentar dan angkat.
10. WOW terangkat.....
Ambilkan nasi satu mangkuk sederhana. Hiaskan dengan daun salad, hirisan tomato, hirisan timun dan ayam goreng yang dipotong.
Masukkan sup, sos kicap, sos cili di dalam mangkuk yang berasingan. Sedia untuk dimakan.
Selamat Mencuba......
CUPCAKES (dari My Resepi)
Bahan-bahannya:1 cawan tepung
1 sk baking powder
3 1/2 sudu makan planta margerin
2 sudu makan gula halus
4 sudu makan susu pekat manis
1 biji telor ayam
2 sudu makan jus oren
1/2 cawan mixed fruits
sedikit garam
Cara2nya:
1. ayak tepung dengan baking powder
2. masukkan gula, garam dan planta
3. gaulkan dengan tangan menjadi seperti serbuk roti
4. Masukan telor yang telah dipukul.
5. masukan susu pekat, jus oren dan mixed fruits.
6. gaulkan, masukan dalam cawan kertas.
7. panaskan oven terlebih dahulu. masak dengan kepanasan 180C selama 20 - 30 minit.
8. sejukkan dan hiaskan dengan krim.
DAGING MASAK MERAH
daging
cili kering, bawang besar, bawang putih, halia (blend)
sos tomato, sos cili
gula, garam dan serbuk perasa
hiasan : bawang besar dipotong bulat, cili merah dan cili padi, daun bawang (optional)
Cara-Caranya:
1. potong daging. basuh. garam kunyitkan daging.
2. Masukan sedikit minyak masak. Masukkan daging. masukkan air.
3. Biarkan daging empuk.
4. Masukkan bahan yang telah di blend tadi.
5. Masukkan sos tomato, sos cili, garam, gula dan serbuk perasa.
6. kacau. biarkan sedikit pekat. masukan bahan hiasan dan angkat.
TOM YAM
Bahan2nya:
ayam, daging, dan sayuran spt bunga kobis, kubis, anak jagung, etc.
2 pak tomyam paste ADABI
1 labu bawang besar, 1/2 inci halia, 2 ulas bawang putih, 8 - 10 tangkai cili kering di blend
2 - 3 serai di ketuk
5 - 10 helai daun limau purut
3 - 5 cili padi di ketuk
sos tomato, sos cili
air asam jawa.
Cara2nya:
1. panaskan sedikit minyak. tumis bahan yang di blend. masukan paste tomyam. masukan sedikit air.
2. biarkan masak seketika
3. masukan daging dan biarkan sehingga lembut/empuk.
4. masukan ayam, sos tomato, sos cili, serai, cili padi dan daun limau purut.
5. tambahkan air mengikut kepekatan yang dikehendakki.
6. masukkan gula, garam, perasa dan air asam jawa.
7. biarkan mendidih dan biarkan masak dan angkat.
tom yam boleh di makan bersama nasi, mee dan beehun.
MAGGI KARI SPECIAL
Bahan2nya
2 - 3 bungkus Mee Maggi Kari,
sedikit udang atau ayam,
2 biji telor,
seulas bawang putih,
4 - 5 sudu sos cili,
2 - 3 sudu sos tomato,
sayur sawi (atau lain-lain sayur),
sedikit garam
Cara-caranya
1. tumis bawang putih yang telah diketuk
2. masukan telor mengikut keperluan mee. pecah-pecahkan
3. masukan air mengikut kepekatan yang dikehendakki.
4. masukan udang, sotong atau ayam, daging
5. biar mendidih. masukkan mee maggi tadi.
6. masukkan perencah kari atau apa-apa perencah.
7. masukkan sos cili dan sos tomato
8. masukkan sedikit garam.
9. kacau sebentar dan angkat.
10. WOW terangkat.....





No comments:
Post a Comment