AGAR-AGAR LUMUT
Bahan2nya
agar2, santan pekat, gula, 4 -5 biji telor, pewarna hijau, air
Cara2nya
1. Masak agar-agar dengan air dan gula.
2. bila masak, masukkan pewarna. kacau sekejap.
3. perlahankan api.
4. pecahkan telor dan pukul.
5. masukan telor ke dalam santan pekat. kacau.
6. masukan telor dan santan tadi ke dalam agar2 yang telah di masak tadi
7. kacau sekejap.
8. angkat dan masukkan ke dalam bekas.
RENDANG AYAM - Hari Raya
rendang
Nasi impit 
Bahan2nya
1 1/2 Ayam (d potong biasa)
15-20 bawang merah di hiris nipis
15-20 cili kering - di blend
RM4 - RM5 santan
sedikit (secubit) serbuk kunyit
3 - 4 helai daun kunyit di hiris nipis
garam, gula, perasa
Cara-caranya
1. Masukkan cili yang telah diblend d dalam kuali. pastikan api perlahan
2. masukan santan pekat dan serbuk kunyit.
3. masukkan ayam. masukkan garam, gula dan perasa.
4. bila kuah rendang hampir pekat, masukan bawang merah yang dihiris nipis.
5. bila hampir masak masukan hirisan daun kunyit.
6. rendang ayam ini sesuai d makan dengan nasi impit. Boleh juga dimakan dengan lemang atau ketupat.
MEE KARI
Bahan2nya
mee
rempah kari ikan dan daging
bawang merah, bawang putih, sedikit halia di blend
kerang di rebus
ayam
santan
fish ball dan fish cake - dipotong
5 - 7 batang serai di ketuk.
hiasan : taugeh dicelur, tauhu digoreng dan dihiris nipis, telor rebus, bawang goreng, daun bawang, cili merah yang dihiris nipis, limau nipis.
Cara-caranya
1. Tumiskan bahan yang telah diblend tadi. masukkan rempah daging dan ikan.
2. masak hingga rempah naik minyak (sehingga masak)
3. masukkan santan dan air.
4. masukan fish cake dan fish ball yang telah di potong. masukan kerang.
5. masukkan serai yang telah diketuk.
6. masukkan garam, gula dan perasa.
7. biarkan sehingga masak.
8. sebelum hidang, hiaskan mee dengan bahan hiasan di atas.
SERUNDING IKAN
Bahan2nya
Ikan merah
bawang merah, bawang putih, halia, serai, jintan manis, cili kering - diblend
serbuk kunyit, santan, asam keping, gula, garam, perasa.
Cara2nya:
1. Rebuskan ikan. ambil isinya.
2. Masukkan bahan yang diblend. Masukkan santan.
3. Masukkan isi ikan.
4. Masukkan asam keping, garam, gula dan perasa dan sedikit serbuk kunyit.
5. Di kacau selalu sehingga kering.
LONTONG
Bahan2nya untuk kuah
cili merah, bawang besar, bawang putih, santan, kunyit hidup (serbuk kunyit)
kacang panjang, kobis, karot
Cara-caranya
1. blend cili merah, bawang besar dan bawang putih
2. tumis bahan-bahan yang telah diblend tadi
3. masukan santan
4. masukkan sayur-sayuran
5. masukan garam, gula, dan sebuk perasa.
Bahan2nya
agar2, santan pekat, gula, 4 -5 biji telor, pewarna hijau, air
Cara2nya
1. Masak agar-agar dengan air dan gula.
2. bila masak, masukkan pewarna. kacau sekejap.
3. perlahankan api.
4. pecahkan telor dan pukul.
5. masukan telor ke dalam santan pekat. kacau.
6. masukan telor dan santan tadi ke dalam agar2 yang telah di masak tadi
7. kacau sekejap.
8. angkat dan masukkan ke dalam bekas.
RENDANG AYAM - Hari Raya
rendang
Nasi impit 
Bahan2nya
1 1/2 Ayam (d potong biasa)
15-20 bawang merah di hiris nipis
15-20 cili kering - di blend
RM4 - RM5 santan
sedikit (secubit) serbuk kunyit
3 - 4 helai daun kunyit di hiris nipis
garam, gula, perasa
Cara-caranya
1. Masukkan cili yang telah diblend d dalam kuali. pastikan api perlahan
2. masukan santan pekat dan serbuk kunyit.
3. masukkan ayam. masukkan garam, gula dan perasa.
4. bila kuah rendang hampir pekat, masukan bawang merah yang dihiris nipis.
5. bila hampir masak masukan hirisan daun kunyit.
6. rendang ayam ini sesuai d makan dengan nasi impit. Boleh juga dimakan dengan lemang atau ketupat.
MEE KARI
Bahan2nya
mee
rempah kari ikan dan daging
bawang merah, bawang putih, sedikit halia di blend
kerang di rebus
ayam
santan
fish ball dan fish cake - dipotong
5 - 7 batang serai di ketuk.
hiasan : taugeh dicelur, tauhu digoreng dan dihiris nipis, telor rebus, bawang goreng, daun bawang, cili merah yang dihiris nipis, limau nipis.
Cara-caranya
1. Tumiskan bahan yang telah diblend tadi. masukkan rempah daging dan ikan.
2. masak hingga rempah naik minyak (sehingga masak)
3. masukkan santan dan air.
4. masukan fish cake dan fish ball yang telah di potong. masukan kerang.
5. masukkan serai yang telah diketuk.
6. masukkan garam, gula dan perasa.
7. biarkan sehingga masak.
8. sebelum hidang, hiaskan mee dengan bahan hiasan di atas.
SERUNDING IKAN
Bahan2nya
Ikan merah
bawang merah, bawang putih, halia, serai, jintan manis, cili kering - diblend
serbuk kunyit, santan, asam keping, gula, garam, perasa.
Cara2nya:
1. Rebuskan ikan. ambil isinya.
2. Masukkan bahan yang diblend. Masukkan santan.
3. Masukkan isi ikan.
4. Masukkan asam keping, garam, gula dan perasa dan sedikit serbuk kunyit.
5. Di kacau selalu sehingga kering.
LONTONG
Bahan2nya untuk kuah
cili merah, bawang besar, bawang putih, santan, kunyit hidup (serbuk kunyit)
kacang panjang, kobis, karot
Cara-caranya
1. blend cili merah, bawang besar dan bawang putih
2. tumis bahan-bahan yang telah diblend tadi
3. masukan santan
4. masukkan sayur-sayuran
5. masukan garam, gula, dan sebuk perasa.




No comments:
Post a Comment